Novel ketiga karya Aida Adriani, KERANA TERLUKA telah sampai ke sisi para peminat setianya. Ia bukan setakat mengisahkan luka dijari malah lebih dari itu.

Terluka kerana kesilapan sendiri adalah perkara biasa yang tidak mampu kita elakkan. Tapi kalau ia disebabkan insan lain iaitu insan yang dihormati malah mempunyai nama yang gah pada masyarakat, semestinya ia amat menyedihkan dan menyakitkan. Mendengar saja hati sudah terluka, apalagi mengharunginya dalam sekian waktu yang lama.

Seorang nenek sewajarnya mencurah kasih sayang pada cucu tapi sebaliknya yang berlaku. Cucu yang dahagakan kasih ibu dan perhatian nenek tidak tergapai tangan malah dia kerap dicerca dan dihina. Nudra menahan hati yang parah terluka kerana disisihkan oleh nenek, makcik-makcik dan sepupunya. Ibu yang diharap untuk melindunginya juga tidak mampu bersuara walau sepatah, hingga terasa kehadirannya tidak pernah diingini.

Nasib baiklah ada dua sepupunya yang memahami iaitu Syameer dan Ruslina. Namun bahang menjadi kian panas bila dia ditohmah sebagai anak luar nikah, hasil permukahan ibunya dan abang tirinya. Kenyataan itu membuatkan ibu Iskandar memutuskan tali pertunangan mereka.

Hidup memang kejam dan kelangsungan itu yang berterusan memamah hati dan perasaan yang sedia terluka. Iskandar tetap berdegil dengan pendiriannya untuk memperisterikan Nudra. Hasil usaha Syameer, Nudra didapati bukan anak luar nikah tapi anak kandung ibunya dan suaminya yang sah. Lantas Iskandar mengambil tindakan nekad menikahi Nudra walau ibunya masih membenci Nudra. Tapi mengapa tohmahan itu terjadi?Adakah sengaja diadakan cerita agar Nudra dan ibunya terseksa zahir dan batin. Siapa dalang semua fitnah yang gila ini? Tapi demi iman dan kasih yang dijunjung, Nudra pasrah dan menerima segalanya.

Hidup Nudra yang baru bertatih bahagia, tersadung badai bila ibu mertuanya mendesak Iskandar mengahwini Melissa sepupu yang baru saja ditemui, juga merupakan anak murid Nudra. Apalagi yang mampu Nudra lahirkan jika itu kehendak takdir. Lebih menyakitkan hati apabila ibu mertuanya berusaha memisahkan cinta mereka berdua. Tidak cukup dengan itu, berbagai helah turut dilakukan agar kedua insan yang saling menyayangi ini terpisah terus.

Iskandar tersepit antara dua tanggungjawab yang wajib dipikul. Cinta yang mendalam pada isteri dan kasih pada ibu yang melahirkan. Berkecamuk fikiran Iskandar bila hati Melissa yang tidak memahami keadaan harus dijaga juga. Bukan mudah sebenarnya beristeri dua. Kalau lelaki mengambil mudah dan remeh, yang jadi mangsa adalah isteri-isteri. Lalu nak dicampak kemana iman lelaki senipis bawang. Tapi, Iskandar tidak seperti itu.

Jika hati tidak kental, andai jiwa tidak sabar, maka akan terciptalah perbalahan yang lebih besar. Memang bukan mudah menerima keadaan suami meninggalkan diri berbulan-bulan lamanya tanpa khabar. Bukan juga senang menerima bila terpaksa berkongsi suami dalam kekalutan badai yang tiada hentinya. Di kiri, dihina nenek. Di kanan, dibenci mertua dan di hadapan, suami yang kerap hilang tanpa khabar berita bersama isterinya yang lain.

Namun,segala kekusutan ada jawapannya. Kesabaran akan dibalas dengan kemanisan.

Hidupnya yang terumbang ambing kembali tenang setelah akhirnya diri mengambil keputusan.

Anda ingin tahu kesudahan hidup Nudra? Anda ingin tahu mengapa ibu Nudra menyepi diri walau sebenarnya dalam hatinya penuh rasa kasih yang tidak berpenghujung. Bagaimana pula nenek Nudra yang menutup hati dari disimbah Nur Ilahi. Akan berkekalankah jodoh Nudra dan Iskandar yang tidak sudah-sudah diuji. Bagaimana pula dengan Melissa yang seawal jodohnya tidak tahu bahawa Iskandar adalah suami Nudra, yakni gurunya sendiri.

Cetusan permusuhan adalah permainan iblis. Jika kita termasuk dalam golongan manusia yang tidak pandai menilai kaca dan intan, maka dengan mudah kita diseret dalam permainan ini. Kedudukan di dunia bukan ukuran untuk kemegahan di akhirat. Walau kaya yang tidak terhitung, janganlah kerana itu kita jadi perosak rumahtangga insan lain. Walau kedudukan sebagai ibu, tidak sewajarnya menghukum anak yang ingin bahagia dengan melontarkan berbagai tuntutan dan ugutan.

Secara amnya, saya berpuashati dan teruja membaca novel ini. Tiap tinta terselit pengajaran. Tunjang hidup biarlah penuh berilmu. Bukan untuk dunia saja malah lebihkanlah akhirat. Akhlak yang mulia lebih indah jika kita mampu menysyukuri dan menjadikan sebagai pelengkap diri.

Aida Adriani telah melahirkan satu novel yang cukup asam garamnya. Anda harus memilikinya kerana ia bukan saja indah pada jalan cerita malah lebih dari itu. Carilah dalam novel tersebut akan sekian banyak ilmu,hiburan dan santapan rohani.

Syabas buat Aida Adriani moga berterusan menghasilkan novel-novel bermutu dan setanding dengan barisan para novelis terkenal.


Ina

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google
 • Furl
 • Reddit
 • Spurl
 • StumbleUpon
 • Technorati