Tajuk novel ini menarik minat saya untuk menghayatinya. Pada pandangan saya novel ini mempunyai kemampuan bagi menarik minat pembaca khususnya para remaja. Paparan novel ini amat dekat di hati para remaja dengan jalan cerita yang tidak memeningkan kepala untuk memahaminya.

Konflik cinta, persahatan dan kerjaya sememangnya lumrah kepada setiap orang dan itulah yang dipaparkan dalam novel ini. Amelissa adala watak yang mewakili remaja seusianya. Putus cinta, rasa dipinggirkan dan renggang dalam persahatan terpaksa dilalui sebelum bertemu kebahagiaan dalam percintaan. Namun itulah sebenarnya yang mendewasakan kita.

Cinta bertepuk sebelah tangan dialami oleh Johari apabila Amelissa hanya menganggapnya sebagai abang dan anak-anaknya seperti adik. Johari menjauhkan diri daripada Amelissa menyebabkan Amelissa merasa terpinggir.

Hasrul pula cinta pertama Amelissa. Perkenalan secara tidak sengaja membuahkan bibibt-bibit cinta yang indah bagi mereka berdua. Kehangatan itu cukup mengujakan Amelissa yang tidak pernah dicinta dan mencintai. Namun cinta itu renggut oleh kesilapan Hasrul yang tidak berterus terang. Amelissa terpaksa akur bahawa sahabat baiknya Azura turut mencintai orang yang sama dan demi sebuah persahatan Amelissa dengan rela mengundur diri.

Perkenalan dengan Tajul bermula dengan salah faham yang menyangka nombor telefon Tajul adalah milik sahabat baiknya. Namun siapa sangka tersilap nombor telefon menyebabkan pertemuan Amelissa dengan Tajul bermula. Dengan hanya berbual melalui telefon, akhirnya mereka bersetuju bersua namun pertemuan yang sepatutnya berlangsung dengan santai dan ceria bertukar menjadi mimpi ngeri pada Amelissa. Benci nya pada Tajul membahang kembali hingga apa jua yang dilakukan oleh lelaki itu hanya satu helah saja bagi Amelissa. Keadaan bertambah buruk apabila Tajul menjadi boss Amelissa pula.

Namun benci bertukar menjadi rindu. Dendam terurai menjadi sayang bila Tajul tidak pernah bertindak kasar maupun mengganggunya. Hanya sesekali Tajul dengan sengaja menyakiti hati gadisnya. Sikap Tajul yang mengambil berat hingga sanggup menghantarnya pulang ke kampung bagi menziarahi ibunya yang terlantar, membuat Amelissa keliru. Apatah lagi ibunya sendiri mula menyayangi Tajul. Apa muslihat Tajul kali ini. Benci dalam sayang bertindan dalam benaknya.

Adakah keresahan Amelissa membuahkan bahagia? Siapa sebenarnya menjadi pilihan Amelissa antara tiga lelaki yang pernah cuba memilikinya. Mungkin Johari yang memang mengasihinya sepenuh hati dan berjaya menarik cinta Amelissa kepadanya. Atau tidak mustahil juga Hasrul, cinta pertamanya. Apatah lagi bila perhubungan Amelissa dan sahabat baiknya Azura kembali pulih dan keajaiban cinta mereka berdua kembali berkembang. Namun siapa tahu, mungkin lelaki yang dibenci itulah jodohnya.

Terdapat beberapa babak menarik yang termuat dalam novel ini. Babak di kedai buku pada saya sungguh romantik. Hairul dan Amelissa menggunakan tajuk novel untuk meluahkan rasa hati mereka. Selain itu, apabila Amelissa menukar nama Tajul kepada ‘hantu’ dalam senarai nombor telefonnya, saya juga tertanya-tanya. Namun, persoalan itu bakal terjawab apabila anda membaca buku ini hingga ke akhirnya..

Secara umumnya, novel ini amat santai dan saya pasti mampu meraih perhatian remaja khususnya. Kalau hendak tau, selanjutnya, jangan lupa mendapatkannya.

Selamat membaca.

Huda

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google
 • Furl
 • Reddit
 • Spurl
 • StumbleUpon
 • Technorati